IERLAND

11-daagse reis naar Ierland
van donderdag 29 juni t.m. zondag 9 juli 2017



reisleidster
Amieke


chauffeur
Coleman


gidsen
diverse


Klok Dublin
Weerbericht Dublin
www.ierland.nl/
Ierland film
Verslag 2014 Els en Anton
Hotels
Aankomst Nachten Vertrek Plaats
29 juni 1 30 juni  Google mapsDundalk
30 juni 1 1 juli  Google mapsBelfast
1 juli 1 2 juli  Google mapsDerry
2 juli 1 3 juli  Google mapsKillybergs
3 juli 1 4 juli  Google mapsMaam Cross
4 juli 1 5 juli  Google mapsEnnis
5 juli 2 7 juli  Google mapsTralee
7 juli 2 9 juli  Google mapsSaggart
Hotels
 
 InternetRamada resort Dundalk
 InternetRamada Encore City Centre
 InternetHotel White Horse
 InternetBayview Hotel Killybergs
 InternetHotel Peacockes
 InternetHotel Auburn Lodge
 InternetHotel Brandon
 InternetCitywest and Golf Resort
dag 1, donderdag 29 juni
Zeeland - Amsterdam – Dublin – Dundalk (reisafstand 82 km)
In de ochtend vertrekken we vanuit Zeeland met een busje gezamenlijk naar Schiphol om met Aer Lingus (Ierse luchtvaartmaatschappij) om 14.10 uur naar Dublin te vliegen.
Op Schiphol maken we reeds kennis met onze reisleidster Amieke.
U mag bij Aer Lingus 20 kilo (wat exta gewicht kost € 50,-) aan ruimbagage meenemen en 10 kilo handbagage. Aan boord worden drankjes en hapjes geserveerd tegen betaling.
Op naar Ierland! We vliegen van Amsterdam naar Dublin, waar op enige afstand de touringcar voor ons klaarstaat. Chauffeur Coleman zorgt dat onze koffers snel in de bus staan zodat we aan onze tocht naar naar Dundalk kunnen beginnen, gelegen nabij de grens met Noord-Ierland. Onderweg bezoeken we met enige regen het bezoekerscentrum van Newgrange, Brú na Bóinne, nabij Drogheda waar informatie gegeven wordt aan de 5000 jaar oude grafheuvels, de leefwijze van de toenmalige bevolking en over de slag aan de Boyne.
Drogheda ligt 56 kilometer ten noorden van Dublin op enkele kilometers afstand van de Ierse Zee. De rivier Boyne deelt de stad op in twee delen. In deze omgeving bij de rivier vond de Slag aan de Boyne plaats tussen Jacobus II en Willem III op 12 juli 1690.
Na nog een uur rijden arriveren we bij ons hotel in Dundalk. (verzorging: diner)
Aer Lingus
Aer Lingus voorwaarden
Dublin

Newgrange
Newgrange
Drogheda
Drogheda
Brú na Bóinne
Brú na Bóinne Bezoekerscentrum
dag 2, vrijdag 30 juni
Dundalk – Belfast (reisafstand 83 km)
Na het ontbijt rijden we naar de hoofdstad van Noord-Ierland, in het Verenigd Koninkrijk. We brengen een bezoek aan de Titanic Experience. De Titanic is van 1909 t/m 1911 in Belfast gebouwd. In de nacht van 14 op 15 april 1912 is de Titanic, na een aanvaring met een ijsberg, gezonken. De in 2012 geopende tentoonstelling laat in diverse ruimten zien hoe het schip werd ontworpen, gebouwd en te water gelaten. Natuurlijk is er aandacht voor de onfortuinlijke eerste reis, de catastrofe en de ontdekking van het wrak. Na de lunch maken we verder kennis met Belfast. Tijdens onze rondrit met gids zien we onder andere de protestantse wijk Shankill en de rooms-katholieke wijk Falls. We stoppen ook even bij het parlementsgebouw "Stormont" en genieten van het prachtige park met uitzicht op de omgeving van Belfast. Na nog een vervolg op onze stadsrondrit gaan we naar ons hotel in Belfast. Voor en na het diner, op eigen gelegenheid in het hotel, is er nog voldoende tijd om een stadswandeling te maken.
Noord-Ierland
Belfast
Titanic
Parlementsgebouw
dag 3, zaterag 1 juli
Belfast – Giant's Causeway – Inishowen – Derry (reisafstand 122 km)
Met af en toe wat lichte regen gaan we naar de bijzondere Giant’s Causeway. Deze beroemde rotsformaties staan sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een schitterend stukje natuur, zeer inspirerend voor menig schilder en dichter. In het bezoekerscentrum kunnen we meer te weten komen over de wetenschap en de vele mythes en legendes rondom deze magische plek. Vanaf het bezoekerscentrum zijn wandelroutes naar de meer dan 40000 bezienswaardige basaltzuilen en andere uit zee oprijzende rotsformaties. Voor wie de wandelroute te zwaar is of door de afstand niet tijdig te voet terug kan zijn, zijn shuttlebusjes beschikbaar. Voordat we weer vertrekken voorzien we ons nog van een lunch omdat onderweg geen lunchgelegenheid meer is. Op Inishowen, een van de grootste schiereilanden van Ierland, bezoeken we Doagh Famine Village. De eigenaar heeft zijn geboortegrond en ouderlijk huis omgetoverd tot een museum. Doagh Famine Village is een replica van een dorp ten tijde van de Grote Hongersnood tussen 1845 en 1850, dat illustreert hoe het landelijke leven in Donegal vanaf 1800 is veranderd. Na ontvanst met koffie/thee, sodabread en koek begint de uitgebreide rondleiding in twee groepen. Om 16.00 uur rijden we naar ons hotel in het centrum van Derry waar we tegen 18.00 uur arriveren. De avond wordt na het diner afgesloten met een wandeling rond het hotel en het gebruikelijke glaasje drank of koffie.
Giant's Causeway
Causeway foto/panorama
Giant's Causeway film
Doagh Famine Cottage
Doagh Famine Cottage
dag 4, zondag 2 juli
Derry – Glenveagh National Park – Killybegs (reisafstand 110 km)
Na het ontbijt starten we de dag in de historische Noord-Ierse stad Derry, vroeger Londonderry genoemd. Onder leiding van een gids rijden we met de bus door de stad. Natuurlijk schenken we tijdens deze tour aandacht aan de ca. 1,5 km lange stadsmuren, gebouwd in de periode 1613-1618. Vanaf de muren kunnen we het oude stadshart prima overzien. Na de koffiepauze, in Java Sandwich Express en weer voorzien van een lunchpakket, rijden we door naar Glenveagh National Park, het hart van de Derryveagh Mountains. Het is één van de zes nationale parken in Ierland en we genieten er vandaag van wildernis, bergen, meren en bossen. Ook bezoeken we met shuttlebusje Glenveagh Castle met zijn aangrijpende geschiedenis, waar Amieke en een van de medereizigers een rondleiding geven. De tuin is zeker ook het bezichtigen waard. Om 15.30 uur vertrekken we weer en na een busrit van ongeveer 2 uur uur arriveren we in het vissersplaatsje Killybegs waar we in het Bay View Hotel verblijven. Het diner is op eigen gelegenheid. Daarna maken we nog een wandeling door het plaatsje en brengen ook nog een kort bezoek aan de kerk.
Derry (Noord-Ierland)
Derry centrum
Nationaal Park Glenveagh
Glenveagh Castle en Park
Killybegs
dag 5, maandag 3 juli
Killybegs – Slieve League Cliffs – Galway (reisafstand 240 km)
De top is niet per touringcar te bereiken, maar we kunnen er naar toe met pendelbusjes (tegen betaling). Daar aangekomen kun je te voet, met goede wandelschoenen, nog hoger voor een fantastisch uitzicht. De kliffen van Slieve League behoren met een hoogte van 600 m tot de hoogste van Europa. De sportievelingen onder ons klimmen nog een flink stuk naar boven en worden inderdaad beloond met een schitterend uitzicht. 's Middags staat een bezoek aan een aardewerkfabriek "Belleek Pottery" op het programma. De gids geeft op een duidelijke wijze uitleg over diverse facetten van de productie van handgemaakt aardewerk. Op weg naar ons hotel brengen we nog een kort bezoek aan St. Columba's te Drumcliff met het graf en gedenkmonument van W.B. Yeats. William Butler Yeats (Sandymount bij Dublin, 13 juni 1865 – Roquebrune-Cap-Martin, 28 januari 1939) was een Ierse dichter, toneelschrijver en mysticus. De komende nacht brengen we door in Maam Cross of Ballinasloe, in Hotel Peacockes met als specialiteit kraanwater met de gele kleur van het veen. (verzorging: ontbijt en diner)
Slieve_League
Slieve_League
Belleek Pottery
St. Columba's Drumcliff
St. Columba's Drumcliff
William Butler Yeats
dag 6, dinsdag 4 juli
Connemara – Kylemore Abbey – Galway – Dromoland (reisafstand 120 km)
Vandaag vertrekken we om 9.00 uur en staat de mooie en dunbevolkte Connemara op het programma met afwisselend ruige bergen, boerderijtjes, hoogveenvlaktes, uitgestrekte turfvelden, meren en stroompjes. In deze streek wordt nog veel Gaelic (Keltisch) gesproken. Om 10.00 uur stoppen we even bij Killery Harbour waar we de mosselbanken kunnen aanschouwen.
We bezoeken deze dag ook het imposante landhuis Kylemore Abbey, sinds 1920 het thuis van benedictijner nonnen. De ommuurde tuin, Victorian Walled Garden, die ook met een shuttle bus te bereiken is, is een oase van magie, schoonheid en rust. Om 12.45 uur gaan we weer verder op onze route, met luchpakket, en zijn ongeveer anderhalf uur later in de gezellige universiteitsstad Galway. Daar kan ieder vrij rondwandelen tot 16.15 uur; we vertrekken dan naar ons hotel in Ennis waar we om 17.30 uur aankomen. Dus nog voldoende tijd voor ontspanning tot het diner om 19.00 uur.
(verzorging: ontbijt)
Connemara
Kylemore Abbey
Kylemore Abbey
Kylemore Abbey
Victorian Walled Garden
Galway City map
Galway
dag 7, woensdag 5 juli
Cliffs of Moher – The Burren National Park – Bunratty – Tralee (reisafstand 130 km)
Door het ruige West-Ierse landschap rijden we verder naar het volgende hoogtepunt: de ruige Cliffs of Moher, die zich over ca. 7 km uitstrekken en op het hoogste punt zo’n 214 m loodrecht uit zee oprijzen. Absoluut indrukwekkend!
Vervolgens door het natuurgebied The Burren, met zijn onverwachte en uitgestrekte maanlandschap. Bij een prehistorsch "hunebed", Poulnabrone Dolmen, stappen we uit om die te bezichtigen en de omliggende ruige natuur te onderzoeken. We besluiten de dag in Bunratty Folk Park & Castle, een openluchtmuseum waar je een goede indruk krijgt van een typisch 19e-eeuws Iers dorp met een indrukwekkend kasteel. Je kunt hier 24 woningen, van groot tot klein bezoeken, postzegels kopen bij het ouderwetse postkantoor of een biertje drinken in de historische pub. Sommigen geven er de voorkeur aan om het biertje of de koffie te drinken bij "Durty Nelly's". 's Avonds bezoeken we het plaatselijke theater en genieten van de voorstelling "Oileán" Celebrating the Blasket Islands. We overnachten in het gezellige stadje Tralee. (verzorging: ontbijt en diner)
Kliffen van Moher

Poulnabrone Dolmen
Story of Durty Nelly
Oileán 1
Oileán 2
dag 8, donderdag 6 juli
Ring of Kerry, natuurtocht (reisafstand 250 km)
We rijden vandaag over de beroemde ‘Ring of Kerry’, een prachtige rondweg over een van de schiereilanden van het graafschap Kerry. Geniet van de adembenemende vergezichten over bergen, dalen, rotskliffen en ontmoet de vriendelijke lokale bevolking. Onderweg maken we de eerste stop bij het Kerry Bog Village Museum, maar nemen alleen een koffiepauze in The Red Fox Inn. Even later komen we bij schapenboer Brandon, die alles vertelt over het houden van schapen in de bergen. Hij traint zijn honden zelf en laat zien dat deze Border Collies voor hem onmisbaar zijn bij het drijven van de schapen. Natuurlijk maken we waar mogelijk fotostops, zoals bij het standbeeld van Charlie Chaplin in het dorp Waterville, en genieten door de mist slechts beperkt van het uitzicht over o.a. de baai van Dingle en de Scarriff Bay. De lunch is in Restaurant Scarriff Inn, waar de bediening onaangenaam ingesteld is op tempo maken. Helaas was door laaghangende bewolking en mist hier het uitzicht inmiddels geheel verdwenen. Verder op de route wordt dat gelukkig snel weer beter.
Met nog een tussenstop bij Shop Café 'AVOCA' en een tussenstop bij 'Ladies View' zijn we tegen 16.00 uur in Killarney.
We besluiten de dag in het verkeersvrije Killarney National Park. Vanuit Killarney maken we een rit met een zogenaamde jaunting car (jaunt = uitje). Met paard en wagen rijden we langs de enorme meren van Killarney, brengen even een bezoek aan Ross Castle en genieten, ondanks het toch wel koude weer, van de prachtige natuur.
We vertrekken om 16.15 uur weer met de bus en zijn om 18.30 uur weer bij ons hotel in Tralee. Na het diner wandelt de Zeelandgroep nog even door het centrum naar de kerk en het door het mooie stadspark dat in het teken staat van 'The Rose of Tralee'.
Killarney
Killarney
Zuid Ierland
Ring of Kerry
The Red Fox Inn
Kerry Bog Village
Restaurant Scarriff Inn
Ring of Kerry foto's
Nationaal Park Killarney
Ross Castle
dag 9, vrijdag 7 juli
Tralee - Cashel – Dublin (reisafstand 300 km)
We vertrekken vandaag al om 8.30 uur en onze plaats voor de koffiepauze is het stadje Adare. Het stadje heeft enkele fraaie huizen met rieten daken. In de plaats Cashel krijgen we vanaf 12.00 uur eerst gelegenheid voor de lunch en daarna bezoeken we de Rock of Cashel, een imposant fort op de top van een heuvel dat al van verre te zien is. Het is een prachtige middeleeuwse nederzetting waar sinds de 4e eeuw de koningen van Munster zetelden. Amieke verzorgt een uitgebreide deskundige rondleiding.
Tegen 14.30 uur verlaten we Cashel en gaan via de autobanen M8 en M7 richting Dublin. Om 16.00 uur arriveren we bij Hotel Citywest in Saggart bij Dublin, met ongeveer 700 kamers waar we de laatste twee nachten van de reis verblijven. Soms is het wel wat zoeken en de afstanden zijn erg groot. De gang waaraan onze kamers zijn is ongeveer 140 meter lang en omdat de lift aan het begin van de gang defect is lopen we telkens eerst tot het einde van de gang. De kamers op de 5e etage hebben slechts een vrij kleine dakkapel waardoor het comfort beperkt is. Het diner, ontbijt en de accomodatie zijn overigens prima.(verzorging: ontbijt en diner)

Adare centrum map
Rock of Cashel map
Rock of Cashel

dag 10, zaterdag 8 juli
Dublin, stadstour en vrije middag
Dublin is meestal het eerste aankomstpunt voor bezoekers en is een bruisende jeugdige stad met een aantrekkelijke mix van geschiedenis, cultuur, hippe bars en pubs, elegante architectuur, fantastische winkelmogelijkheden en verfijnde restaurants. De stad is momenteel met recht één van Europa's hotspots! We beginnen vandaag met een stadstour door Dublin. In het Phoenix Park houden we een korte pauze bij het grote kruis (Papal Cross) ter herinnering aan het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Dublin op 29 september 1979.
Ook bezoeken we de wereldberoemde Jameson Whiskey distilleerderij. We krijgen hier uitleg over de productie van whiskey en proeven uiteraard van de best verkochte Ierse whiskey ter wereld!
De middag is ter vrije besteding. Tijd voor meer cultuur, shoppen of een drankje in één van de vele pubs, b.v. in de levendige straat Temple Bar. Voor de meesten staat echter een bezoek aan het museum 'National Gallery of Ireland' op de eerste plaats. Om 17.00 uur kunnen we weer met de bus naar het hotel, doch een tiental blijft in het centrum van Dublin en gaat later met de trein naar het hotel. In de bistro van het hotel kunnen we dineren en we sluiten de avond af met een wandeling en een drankje.
St. Patricks Cathedral
St. Patricks Cathedral
National Gallery Ierland
National Gallery Ierland
Dublin
Guinness Storehouse
Dublin Castle
The Temple Bar
dag 11, zondag 9 juli
Dublin - Amsterdam
In de ochtend is er een bezoek aan het Trinity College waar we de tentoonstelling met het beroemde Book of Kells en de bibliotheek kunnen bewonderen. Verder is er nog voldoende tijd om enkele uren in Powerscourt House & Gardens, ten zuiden van Dublin, door te brengen. We vertrekken daar om 14.30 en om 15.30 uur melden we ons bij de luchthaven van Dublin voor onze terugvlucht naar Amsterdam die om 18.15 uur vertrekt.
Vanaf Schiphol worden we met een taxibus naar Zeeland gebracht waar we door Fien en Bert gastvrij worden ontvangen. Na de koffie gaat ieder tegen 23.00 uur huiswaarts.


Universiteit van Dublin
Trinity College Library
Book of Kells
Book of Kells ##
www.bookofkells.ie
Trinity College Dublin
Merrion_Square Dublin
Powerscourt Estate
Powerscourt map
Aer Lingus

Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs