Deze website wordt met hulp van medereizigers verder aangepast.
Bij thuiskomst was er een email van Martha. Zie: Email met 7 foto's


12-daagse Israëlreis
5 t.m. 16 oktober 2007

  
Onze gids Martha


Martha bedankt

   Panoramafoto's
 Unesco:  Israël 
55 panorama's Jeruzalem
Film info Israël
Israël foto's
Bijbelse plaatsen
Bibleplaces
Digitale landkaart Israël
Virtual tour Jerusalem
Holyland Photo Gallary
Israël & Jerusalem Photo's
Heilige plaatsen in Israël
Israël - Palestina Info
Reisverslag uit 1999
Dag 1: Vrijdag 5 oktober 2007
Amsterdam - Tel Aviv - Haon
Reeds vroeg in ochtend, om 5.30 uur, vertrekken we vanuit Stiphout met een bus naar Schiphol. We treffen daar een vertegenwoordigster van Isropa Reizen aan, die ons behulpzaam is bij de incheckprocedures. Om 12.20 uur vliegen we vanaf Schiphol, met 2 uur vertraging, in ruim 4 uur met de lijndienst van EL AL van Amsterdam naar Tel Aviv. Bij aankomst op Ben Gurion Airport worden we opgewacht door onze gids Martha. Samen met de gids rijden we naar kibboets Haon Village. Tijdens die route zien we niet veel omdat het voor 18.00 uur al donker is. Na het diner kunnen we nog genieten van het uitzicht over het Meer van Galilea en gaan vroeg naar bed na zo'n lange dag.
Diner en overnachting in de kibboets Haon Village aan het Meer van Galilea.
Luchthaven Schiphol

Airport Ben Gurion

El Al

Dag 2: Zaterdag 6 oktober 2007
Haon - Boottocht - Tabgha - Caparnaum - Tiberias - Deganya - Haon
Van 7.00 tot 8.00 uur is het tijd voor ontbijt. Na een bustocht naar de westkant van het meer beginnen we de dag met een boottocht over het Meer van Galilea. We varen in een boot, die een replica is uit de tijd van Jezus. Op de boot werd het Nederlandse volkslied gespeeld en de Nederlandse vlag gehesen tot algehele hilariteit. Na afloop van de boottocht gaan we met de gids enkele kerken bezoeken.
We beginnen met de kerk van de zaligsprekingen op de berg "Mount of Beatitudes". Indrukwekkend is de rust op en rondom de berg der Zaligsprekingen, de plaats waar Jezus de Bergrede uitsprak.
Vervolgens bezoeken we in Tabgha (Heptapegon) de kerk die herinnert aan de Wonderbare Spijziging met de zeer oude Byzantijnse vloermozaïeken.
De derde kerk die we bezoeken is de kerk van het Primaatschap van Petrus, gebouwd in 1933 door de Franciscanen. Op deze plaats zou Jezus na zijn opstanding verschenen zijn aan de apostelen.
In Caparnaüm bekijken we de overblijfselen van het huis van Sint Petrus en de synagoge, daterend uit de 3e eeuw.
Rond 14.00 uur genieten we aan het meer van de St. Petrusvis.
Daarna gaan we via Tiberias naar het zuiden van het meer, bij Deganya, een kijkje nemen bij het dopen in de Jordaan.
Omdat we om ongeveer 16.30 uur weer in de kibboets zijn is er nog te genieten van het uitzicht over het meer. Enkele zwemliefhebbers gaan nog een tijdje zwemmen in het meer. (De bodem is helaas erg lastig te belopen, dus ....)
Na het diner is er nog volop tijd voor wat na te praten en te genieten bij een glaasje wijn of bier aan het strand.
Diner en overnachting in de kibboets Haon Village aan het Meer van Galilea.
Meer van Galilea

Meer van Galilea

Jesus boats

Kerk van Tabgha

Kafarnaüm

Capharnaüm

Kafarnaüm

Tiberias

Galilea

Dopen in de Jordaan

Dag 3: Zondag 7 oktober 2007
Haon - Tabgha - Golan - Banias - Dan - Nimrod - Golan - Haon
We beginnen de dag met een busrit naar de Tabgha (het kerkje van de wonderbare spijziging) waar we van 9.00 tot 10.00 uur deelnemen aan een bijzondere H. Mis in de open lucht, waar we een mooi uitzicht hebben over het meer van Galilea.
Daarna gaan we van 10.45 tot 11.30 uur uitgebreid koffie drinken in Qatzrin, de vroegere hoofdstad.
In de omgeving van En Ziwa zien we boven op een berg het Israëlisch "oog van de Golanhoogte", verder hebben we zicht op een kamp van de blauwhelmen en op de verlaten stad Quneitra die in de strook niemandsland ligt tussen Israël en Syrië.
Van 12.30 - 13.30 uur houden we de lunch in een Druzenrestaurant in de omgeving van Mas'ada bij het meertje Lake Ram. Na een kort bezoek, vanwege de warmte, aan de ruïnes van Banias gaan we naar het natuurreservaat "Tel Dan" waar een van de bronnen van de Jordaan is. We wandelen daar van 14.30 - 15.30 uur door een prachtig natuurgebied. Na nog een half uurtje pauze en winkelen rijden we door het dal van de Jordaan en de Golanhoogvlakte weer terug naar Kibboets Haon waar we om 17.15 uur aankomen.
Diner en overnachting in de kibboets Haon Village aan het Meer van Galilea.
Golanhoogten

Druzen

Banias

De klipdas

Dag 4: Maandag 8 oktober 2007
Haon - Nazareth - Akko - Haifa - Caesarea - Jeruzalem
Vandaag vertrekken we om 8.00 uur en rijden via Kinnereth naar het noorden en gaan dan via een afwisselende route, dwars door de heuvels van Galilea, naar Nazareth. Centraal in deze bedrijvige stad bezoeken we van 9.00 tot 10.15 uur de kerk van de Aankondiging, ook wel de kerk van de Mariaboodschap genoemd. Deze kerk bezit vele geschenken uit de hele wereld en iedereen moest zoeken naar het Nederlandse geschenk. Het bleek een prachtige bronzen buitendeur te zijn. Na een "koffiepauze" en het wachten op de bus vertrekken we om 10.50 uur naar Akko dat aan de Middellandse Zee ligt.
Doordat er een zware nevel met zand in de lucht hangt is het matig weer en is het uitzicht beperkt. Kruisvaarders en Turken hebben het gezicht van dit stadje bepaald. We zien o.a. een karavanserai, versterkingen bij de haven, de gezellige bazaar en het Johannieterklooster.
Haifa is de derde stad van Israël. Vanaf de Carmelberg hebben we een prachtig uitzicht op deze haven- en handelsstad. Zeer bijzonder was de Bahai-tempel met de prachtige tuinen midden in het centrum van Haifa.
Caesarea was in de Romeinse tijd de zetel van de stadhouders. Uit die tijd dateren de burcht, het theater en de aquaducten.
Wij hebben wegens tijdgebrek alleen het aquaduct kunnen bezichtigen.
Diner en overnachting in Hotel Prima Royale in Jeruzalem.
Kana

Nazareth

Akko

Haifa

Foto's Bahai-tempel

Film Bahai-tempel

Caesarea

Jeruzalem

Heilig land en Kruisvaarders

Dag 5: Dinsdag 9 oktober 2007
Jeruzalem Oude stad en Bethlehem
Om 8.00 uur rijden we met de bus naar de Scopusberg. Vanaf het uitzichtspunt hebben we mooi zicht op de oude stad Jerusalem.
Van 9.15 - 9.45 uur bezoeken we de Kerk van alle Naties; ook wel genoemd de Basiliek van de Doodsstrijd. Bij deze kerk ligt de Hof van Gethsémane met mooie grillige oude olijfbomen. Daarna bezoeken we de Kerk van Maria ten Overlijden op de berg Sion; ook wel Basiliek Dormitio genoemd. De crypte van de kerk bevat een prachtig liggend olijfhouten beeld met een marmeren gezicht van Maria.
Aansluitend gaan we naar de zaal van het laatste avondmaal van Jezus en zijn apostelen. We bezoeken van 12.15 - 12.45 uur ook de Petruskerk (,De kraaiende haan’), gebouwd op de fundamenten van het "paleis" van de opperpriester Kajaphas; deze leverde Jezus uit aan Pontius Pilatus.
In de namiddag verlaten we Jeruzalem voor een bezoek aan de Geboortekerk in Bethlehem.
Opvallend is de kleine deur die moest voorkomen dat vroeger kamelen en paarden naar binnen liepen.Een zilveren ster geeft de plaats aan waar Jezus was geboren.
's Avonds hebben we een bustour door de stad waarbij we o.a. langs het huis komen van de premier van Israël, Ehud Olmert. Ook komen we bij de Knesset, waar bij de grote menora uitleg gegeven wordt door Martha over de geschiedenis van Israël.
Vanaf het uitzichtspunt op de Scopusberg zien we de oude stad bij avond.
Daarna maken we een wandeling door en over de oude stad en besluiten de avond om 23.30 uur bij de klaagmuur.
Diner en overnachting in Hotel Prima Royale in Jeruzalem.
Tour Jerusalem

Hof van Gethsemane

3 Webcams klaagmuur

Panoramafoto's Jerusalem

Jeruzalem - Kajafas

Bible Places: Bethlehem

Bethlehem

De grote menora

Dag 6: Woensdag 10 oktober 2007
Jeruzalem Oude Stad
Om 8.15 uur vertrekken we weer naar de Oude Stad van Jeruzalem.
Via de klaagmuur komen we op het tempelplein waar we uitleg krijgen van Martha over de Rotskoepel en de Al Aqsa-moskee en omgeving. We kunnen van beide gebouwen alleen de buitenkant bezichtigen.
Vanaf 10.00 uur beginnen we aan de Via Dolorosa, de lijdensweg van Jezus. We bezoeken onderweg ook de St. Annakerk (de moeder van Maria) waar we samen enkele liederen zingen. Ook bezoeken we onderweg het Ecce Homo-klooster (zie de mens). Hier werd Jezus tot "koning" der Joden gekroond. Tijdens het lopen van de Via Dolorosa door de oude winkelstraatjes zien we enkele kruiswegstaties. Tegen 12.00 uur bereiken we, via het dak met het klooster van de Abessynische monnikken, de H.-Grafkerk. In de H.-Grafkerk zien we het altaar van de nagelen aan het H. Kruis, het altaar van de kruisiging, de steen waar Jezus lichaam gezalfd werd en tot slot het graf van Jezus.
Na de lunchpauze, een wandeling door oud Jeruzalem en een extra koffiepauze, bezoeken we om 3.00 uur de St.-Jacobskerk waar we een gedeelte van een Armeense dienst bijwonen.
Om 16.00 uur gaan we weer met de bus naar ons hotel.
Diner en overnachting in Hotel Prima Royale in Jeruzalem.
Tempelberg

Rotskoepel

Al-Aqsamoskee

Via Dolorosa

Armeens Patriarchaat

Dag 7: Donderdag 11 oktober 2007
Jeruzalem vrije dag
Dag ter vrije besteding in Jeruzalem.
Diner en overnachting in Hotel Prima Royale in Jeruzalem.
( Museum Tower of David )

( Israëlisch Museum )

Dag 8: Vrijdag 12 oktober 2007
Jeruzalem Nieuwe Stad en Klaagmuur
De eerste, uitgebreide stop is bij Yad Vashem, het sobere, maar indrukwekkende monument en museum dat herinnert aan de 6 miljoen joodse slachtoffers van het nazisme. Eerst lopen we door een met 5 weerspiegelende kaarsen verlicht gebouw en worden er joodse kindernamen uitgesproken ter herinnering aan de 1,5 miljoen vermoorde kinderen. Heel indrukwekkend!
In het museum kunnen we dan de geschiedenis van de holocaust bekijken. We bezoeken ook het monument met de grote gedenkstenen waarop aangegeven is welke joodse gemeentes niet meer bestaan. Een joodse gemeente moet uit tenminste 10 volwassen mannen bestaan.
De lunch gebruiken we met uitzicht op Jeruzalem.
Na nog een uurtje tijd om te winkelen gaan we te voet naar de Grafkerk waar we de Kruiswegprocessie afwachten. Tegen de avond begint de sabbat, de rustdag in Israël. Bij de Klaagmuur wordt dat vaak op feestelijke wijze gevierd. Wij zijn daarvan getuige; vandaar dat de excursie van vandaag om 17.15 uur eindigt bij de Klaagmuur.
Diner en overnachting in Hotel Prima Royale in Jeruzalem.
Yad Vashem

Yad Vashem (panorama's)

Yad Vashem

Holocaust

Knesset

De kruisweg

Dag 9: Zaterdag 13 oktober 2007
Jeruzalem - Qumran - Massada - Dode Zee - Mashabei Sadeh
Vanuit Jeruzalem maken we vandaag een tocht naar de Dode Zee en omgeving. De bus brengt ons naar het laagste punt op aarde: 400 meter beneden de zeespiegel. De eerste stop maken we bij Qumran, aan de oever van de Dode Zee. Hier werden de z.g. Dode Zeerollen door een herdersjongen gevonden.
Zo'n 2000 jaar geleden werden ze geschreven door Essenen, een groep vrome Joden die hier in een klooster leefden. Eveneens aan de oever van de Dode Zee ligt de rotsvesting Massada, door Herodes gekozen als wijkplaats. Als zodanig werd het echter door hem nooit gebruikt, wel door Zeloten. Deze Joodse opstandelingen hielden drie jaar lang stand tegen de Romeinen. De geschiedenis eindigt met hun massale zelfmoord. Een kabelbaan brengt ons naar de top van de rots. Natuurlijk is er vandaag ook gelegenheid te 'zwemmen' in de Dode Zee. Een unieke ervaring!
's Avonds in de kibboets na het diner, hebben we nog gezellig in een grote kring gezongen en gedanst.
Diner en overnachting in Kibboets Mashabei Sadeh in de Negev-woestijn.
Qumran

Dode Zee

Dode Zeerollen

Massada

Foto's Massada

Filmpje Dode Zee

Dag 10: Zondag 14 oktober 2007
Mashabei Sadeh - Sde Boker - Avdat - Mizpe Ramon - Eilat
Het eerste bezoeken we vandaag Midreshet Sde Boker waar Ben Gurion en zijn vrouw begraven liggen.
Israëls eerste minister-president, David Ben Gurion, heeft in de kibboets Sde Boker gewoond. Sde Boker krijgt het benodigde water van Ein (=bron) Avdat. Hier gaan we meer begrijpen van de bekende druppel-irrigatie (een Israëlische uitvinding). Om 9.10 uur vertrekken we naar het nationaal park Ein Avdat. Daar maken we een mooie wandeling in de bergen tot 10.10 uur.
Van 10.30 tot 11.30 uur bezoeken we in Avdat de nederzetting die door de Nabateeën gesticht is en later hebben ook Romeinen hier hun sporen nagelaten.
Na een koffiepauze vertrekken we naar het hoogste punt van de Negev, waar de "krater" van Mizpe Ramon ligt.
Na een inleidend filmpje in het bezoekerscentrum kunnen we neerzien op de bodem van de Makhtesh Ramon met mineralen in allerlei kleuren en de gelaagde en aangevreten rotswanden.
Na de lunchpauze van 13.15 - 13.45 uur rijden we de woestijnweg die eindigt in de Arava, een aardslenk die de grens vormt tussen Israël en Jordanië.
Uren rijdend door woestijngebied, afgewisseld met plantages en dorpjes, arriveren we rond 17.30 uur bij ons hotel in Eilat.
Diner en overnachting in Hotel Palmira in Eilat.
David Ben-Gurion

Kibboets Sde Boker

Avdat

Avdat Nabateeënstad

Mizpe Ramon

Foto's Mizpe Ramon

Dag 11: Maandag 15 oktober 2007
Vrije dag in Eilat (13 personen).
Dagexcursie naar Petra in Jordanië (11 personen).
De hele dag staat in het teken van de roze/rode stad Petra, uitgehouwen in de rotsen en zonder enige twijfel een hoogtepunt van deze reis. Deze spectaculaire bezienswaardigheid, zo'n 2500 jaar geleden gebouwd door de Nabateeën, is vrijwel uitsluitend toegankelijk via de Siq, een nauwe kloof in de steile rotsen van slechts enkele meters breed en ongeveer een kilometer lang.
De stad werd 200 jaar geleden bij toeval ontdekt door de Zwitserse onderzoeker Burckhardt.
Diner en overnachting in Hotel Palmira in Eilat.
Eilat met filmpje en foto's

Petra (panoramafoto)

Petra (panoramafoto extra)

Petra

Wereldpagina Petra

Petra landkaart

Dag 12: Dinsdag 16 oktober 2007
Eilat - Tel Aviv - Amsterdam
Om 2.00 uur worden we gewekt.
De bus haalt ons om 3.00 uur op om ons naar de luchthaven van Eilat te brengen.
Aansluitend vliegen we van 4.45 - 5.45 uur met de lijndienst van de EL AL naar Tel Aviv.
Om 6.45 uur vertrekken we, met een overstap in Tel Aviv, naar Amsterdam waar we precies volgens schema om 11.45 uur aankomen.
We zoeken even naar de bus, die toch op ons stond te wachten en we rijden naar Stiphout waar we om 15.00 uur arriveren.
Het was voor ons allen een interessante en fijne Israëlreis.
Airport Eilat

Airport Ben Gurion

Luchthaven Schiphol



Groepsfoto voor de Geboortekerk in Bethlehem
Zet de muisaanwijzer op het hoofd om de naam te zien.